Bedrijfsprofiel Cubacigar Benelux N.V.

Opgericht in de jaren ’50 is het bedrijf Cubacigar Benelux N.V., voorheen Robert SUTER, uitgegroeid van een éénmanszaak tot een middelgrote onderneming die sinds 1991 gevestigd is in Overijse, aan de rand van Brussel, en werkgelegenheid biedt aan meer dan 20 personen. Gestart met als hoofdactiviteit de invoer en de distributie van Zwitserse sigaren in België en Groothertogdom Luxemburg, is het bedrijf sinds 1989 de bevoorrechte gesprekspartner van Habanos N.V. in Cuba.

In 1992 werd de firma Cubacigar aangeduid als alleeninvoerder en -verdeler voor de Benelux-landen van alle Cubaanse sigarenmerken. Ze biedt een ruim gamma Habanos aan van meer dan honderd referenties.

Haar Habano-kamers en de opslagruimte onder douanetoezicht vormen de paradepaardjes en de ”schatkist” van het bedrijf. Binnen deze ruimtes werden belangrijke investeringen gedaan op het vlak van klimaatcontrole en de luchtvochtigheid. De streng gecontroleerde klimatologische voorwaarden qua temperatuur (18°C.) en relatieve luchtvochtigheid (65 à 75 %) vormen dan ook een sluitende garantie voor een perfect rokende Habano.

De rechtstreekse toelevering en de distributie van haar produkten geschiedt zowel via de kanalen van de tabaksspeciaalzaak en de groothandel. Binnen het bedrijf is er ook een aparte afdeling actief die zich uitsluitend richt op de ‘Duty & Tax Free’ markt.

De relatief kleine Benelux is een belangrijke afzetmarkt voor Cuba.  Het aandeel van de kwaliteitssigaren groeit in de Benelux, één der markten in Europa die het best bevoorraad is op gebied van Habanos, zowel in merken als in assortiment.